extrovert och introvert

Jag har ju skrivit rätt så mycket om extrovert och introvert på sistonde så tänkte bara förklara det lite. 
 
Precis som människor örnar och kaniner (Ja förmodligen det mesta som lever) så kan hästar vara extrovert, introverter och allt däremellan ;) 
 
Vad som oftast kännetecknar en extrovert är fart och fläkt. Känslorna sitter lite utanpå och visas tydligt. Om det så är lekfullhet, stress eller hunger. En extrovert visar vad den känner på ett, för oss, ganska intensivt sätt. Men det är inte så att en introvert inte känner eller har mycket känslor, verkligen verkligen inte. Dem har bara ett annat sätt att visa det. 
 
Introverter hanterar ofta känslorna inombords, väldigt mycket kan pågå på insida utan att det "syns" på utsidan. Tänk er lite som ett poker face. Introverter är ofta dem hästarna som ofta från  "ingenstans" exploderar och får sin matte eller husse att undra vad som hände med lilla Rufus som alltid varit så snäll och lugn och som kunde ridas av alla. Der är lätt att pressa en introvert för långt eftersom det ser ut ,på utsidan, som det man gör inte har någon effekt. Lika viktigt som det är att hantera extrovertens känslor är det att respektera introvertens. 
 
Sen finns det ju det här fina med vänster och höger del av hjärnan också. Rightbrained och Leftbrained. låt mig ta det kort. 

Högerhjärnhalva är känd som den impulsiva instinkts sidan. Denna sidan är aktiv när hästen måste fly eller är rädd/stressad.
 
Vänter hjärnhalv är mer tänkande och kommunicerande.

Men detta betyder inte att en häst som är till grunden säg Rightbrained Extrovert är fel, eller olydig eller på något sätt dålig. Det är bara dens personlighet. Och en Rightbrain extrovert som är balancerad använder sin vänstra hjärnhalva för att tänka men är fortfarande en rightbrained häst i grunden. Oj vad flummigt det blev, hoppas ni kan hänga med.
 
Rightbrained
Introvert - fryser fast vid osäkerhet och har alla känslorna på insidan. Blir lätt orolig men vissar det helt annorlunda än extroverten. Generellt ganska så misstänksamma och försiktiga. Oftast helt Fantastiskt känsliga hästar som vet vad du tänker långt innan du vet det. 
 
Extrovert - alla känslorna på utsidan. Vill gärna springa ifrån sina problem. Blir lätt spänd och stressad och går in i överlevnads mode. Fly fly fly. Ofta högt huvud och reagerar ofta på ett sätt som vi lätt ser som överdrivet. Men för dem absolut inte är det. Precis som introverterna är dessa hästar ofta ofantligt känsliga och medvetna om allt. sina känslor, dina känslor, grannens känslor och så vidare. När de är balanserade är det fantastiskt så lite som krävs när man jobbar med dem. Ett andetag för att sakta av eller ett pekfinger för galopp. 
 
Leftbrained
Introvert - en vanligt förekommande konversation: 
-människa:  jag tänkte att vi kanske skulle testa att hoppa över hindret här. 
-häst: ....... 
-"snälla ? "
-"varför ? "
-"Det kan väl vara kul?"
-"Ja du kan ju försöka få mig att göra det men det är bättre om du hoppar själv så går jag och äter gräs, ha det fint"
 
Dem här hästarna har ofta en fantastiskt humor och är ofta grymt grymt smarta.
 
Extrovert - Bus bus bus, High Life med stoj och stim. Ofta super nyfiken. Extroverten till ära visas alla känslor tydligt men med mycket mer självförtroende än rightbraind extroverten. Älskar att pilla på dig och vara nära och leka, alltid leka. 

Detta var VÄLDIGT VÄLDIGT kort om dem BASIK "kategorierna". Kom ihåg att alla hästar är sin egna unika personlighet och kan vara en mix av allt ovan. För mig hjälper det att inte snöa in på att en häst måste vara en sak eller passa in i en kategori. Dem är helt och håller unika allihopa. Jag kan inte säga det nog.

Här är två bilder på Ina i två väldigt olika situationer. Men fortfarande är det samma Ina, men SIN unika personlighet. På den första använder hon sin "partnership part" av hjärnan, den Vänstra. Och på den sista bilden styrs hon mer av sina instinkter, den högra sidan av hjärnan.


En balancerad, lugn och tänkande Ina:

 
En obalancerad,impulsiv och känslosam Ina: