Varför?

Ina är väldigt kritisk och älskar att ställa frågan varför. Varför ska vi göra det? Varför ska jag sluta äta gräs? Varför vill du göra så? Även om det kan vara väldigt jobbigt ibland så är det helt klart det som har gett mig dem bästa lektionerna i motivation.
 
För att ens börja "ställa krav" på sin häst är det viktigt att man fakiskt redan har en relation där man trivs i varandras sammvaro.
 
När vi sen ber hästen om någotting är det för mig ganska själklart att dem kan fråga sig varför dem ska göra det. Har man då inget bra svar så har man ett problem. För mig är det viktigt att jag har en tanke med det jag ber hästen om, inte nödvändigtvis ett mål, (för visst är det få saker som är så härligt som att bara ungås helt kravlöst med sin häst) men att jag faktiskt vet varför jag ber om saker.
 
Det fina är dock att det behöver inte vara avancerade svar. "För att det blir roligt", "För att vi får en harmonisk stund tillsammans" "För att det blir bättre för dig" "För att du får vila" är ypperliga svar som iallafall räcker för Ina.
 
När jag var i USA och fick möjligheten att jobba med Runner
 
 
en helt orörd liten mustang så blev det verkligen tydligt att svaret på frågan varför inte måste vara så komplicerat. Jag var helt chockad över hur mycket hon gav mig "gratis"  och hur snabbt allting gick bara jag visade förståelse och inte krävde att få ta på henne, Jag frågade och i början var svaret ett väldigt tydligt "nej för i helvete" och bara genom att acceptera det och själv backa bort så ändrade hon sig ganska snabbt till att ställa frågan Varför vill du röra vid mig? "för att inget kommer hända om jag gör det, plus att jag kommer sluta gå efter dig på ett såntdära jobbigt lagom avstånd, stå du stilla lilla häst så står jag också stilla med dig. OCH jag kan dessutom så småningom klia dig på det där stället på halsen du aldrig kommer åt" och det räckte, herregud vad mycket jag fick "gratis" bara genom att acceptera hennes nej och hålla mitt avstånd. Det är också ett så bra exempel på hur nobla hästar faktiskt är, om man ger respekt får man respekt.
 
Kan man inte svara på sin hästs "varför?" kanske man ska fråga sig själv samma sak först innan man ber hästen om något. 

 
 
 

Kommentera här: