Ett litet expriment :)

Jag har länge velat att andra ska göra sådana här kommentators spår på sina träningsfilmer, så nu får jag väl göra det själv då ;) . Det är så ofta när jag ser andra träna sina hästar som jag önskar att dem förklarade hur dem tänkte. Det är ju inte alltid man har möjlighet att fråga så jag tänkte att det hade varit bra att använda internet till något bra för en gång skull och dela erfarenheter. Så vad tycker ni ? är det en bra ide?

Att Utmana sig själv

Igår var jag fast beslutsam att ta en ganska lång promenad med Ina. och jo visst blev det en promenad MEN jag kunde inte hålla mig från att gå in i paddocken och leka med vår återfunna vän preseningen. För tillfället tycker jag det är SÅ intressant att skapa lite olika "hinder" eller "problem", tex små banor av preseningar koner och bommar,och se hur Ina tacklar det och lista ut hur jag kan hjälpa henne att behålla självförtråendet genom det. För visst kan jag FÅ henne att gå över, under eller igenom det mesta. Men det är ju inte lika intressant som att få henne att välja det med självförtroende. Så det är mycket det vi jobbar på för tillfället.
 
Jag har nog omedvetet hållit tillbaka oss i det innan. Eftersom Ina lätt blir orolig och ofta får ganska stora reaktion till en början så är det lätt att bara stoppa innan det blir jobbigt för henne. Att bara hålla sig inom vår comfort zon. Jag är en riktig sucker för det här med att sluta när det känns bra, problemet är bara att jag slutar aldedes för tidigt ändå, hahah. Jag kan bokstavligt talat jobba med henne i 5 minuter och om jag får den där fantastiska Ina-känslan som bara hon kan ge mig så kan jag sluta och bara flyta runt på mitt rosa moln och va nöjd, haha jag är knäpp jag vet.

Men man måste utmana sig själv om man vill utvecklas, så det är vad vi leker med för tillfället.
 
 

Varför?

Ina är väldigt kritisk och älskar att ställa frågan varför. Varför ska vi göra det? Varför ska jag sluta äta gräs? Varför vill du göra så? Även om det kan vara väldigt jobbigt ibland så är det helt klart det som har gett mig dem bästa lektionerna i motivation.
 
För att ens börja "ställa krav" på sin häst är det viktigt att man fakiskt redan har en relation där man trivs i varandras sammvaro.
 
När vi sen ber hästen om någotting är det för mig ganska själklart att dem kan fråga sig varför dem ska göra det. Har man då inget bra svar så har man ett problem. För mig är det viktigt att jag har en tanke med det jag ber hästen om, inte nödvändigtvis ett mål, (för visst är det få saker som är så härligt som att bara ungås helt kravlöst med sin häst) men att jag faktiskt vet varför jag ber om saker.
 
Det fina är dock att det behöver inte vara avancerade svar. "För att det blir roligt", "För att vi får en harmonisk stund tillsammans" "För att det blir bättre för dig" "För att du får vila" är ypperliga svar som iallafall räcker för Ina.
 
När jag var i USA och fick möjligheten att jobba med Runner
 
 
en helt orörd liten mustang så blev det verkligen tydligt att svaret på frågan varför inte måste vara så komplicerat. Jag var helt chockad över hur mycket hon gav mig "gratis"  och hur snabbt allting gick bara jag visade förståelse och inte krävde att få ta på henne, Jag frågade och i början var svaret ett väldigt tydligt "nej för i helvete" och bara genom att acceptera det och själv backa bort så ändrade hon sig ganska snabbt till att ställa frågan Varför vill du röra vid mig? "för att inget kommer hända om jag gör det, plus att jag kommer sluta gå efter dig på ett såntdära jobbigt lagom avstånd, stå du stilla lilla häst så står jag också stilla med dig. OCH jag kan dessutom så småningom klia dig på det där stället på halsen du aldrig kommer åt" och det räckte, herregud vad mycket jag fick "gratis" bara genom att acceptera hennes nej och hålla mitt avstånd. Det är också ett så bra exempel på hur nobla hästar faktiskt är, om man ger respekt får man respekt.
 
Kan man inte svara på sin hästs "varför?" kanske man ska fråga sig själv samma sak först innan man ber hästen om något.